Menu
Dagje Uit / Gelderland

De Zwarte Cross 2014

Waar het ooit allemaal mee begon, zal ook in 2014 (van 25 t/m 27 juli) weer een geweldig spektakel worden: Drie dagen lang muziek, stunts, theater, feest, gemoedelijkheid en op zaterdag en zondag zullen topsport en ‘carnaval on wheels’ elkaar in rap tempo afwisselen tijdens de inmiddels legendarische Zwarte Cross. Daarnaast heeft het Zwarte Cross Festival meer dan 20 muziek- en theaterpodia en diverse themaweides met een zeer gevarieerde programmering: Van metal tot disco en van rock tot reggae! En last but not least: diverse internationale stuntmannen zullen je in opperste staat van vervoering brengen met duizelingwekkende stunts.

Crossen
De Zwarte Cross is met meer dan 162.000 bezoekers het grootste motorcrossevenement ter wereld. Serieuze motorsport met echte wereldkampioenen wordt afgewisseld met bizarre klassen waar het helemaal niet om het winnen gaat.

Het publiek vermaken is hierbij het belangrijkst! Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ludieke klasses waar de deelnemers verkleed aan de start verschijnen.

Crossen De Zwarte Cross 2014

Muziek
De muziekliefhebbers komen op het Zwarte Cross Festival ruimschoots aan hun trekken: verdeeld over drie dagen zijn er meer dan 200 bands op 26 verschillende podia te zien!

De programmering is behoorlijk divers; DJ’s, theateracts en natuurlijk veel bands in verschillende genres. Rock, pop, blues, metal, ska, reggae, folk, singer/songwriter, alternatieve muziek, etc, etc. Te veel om in één adem op te noemen!

Stunts
De Zwarte Cross kent een rijke historie als het gaat om bizarre en indrukwekkende stunts. Wat dacht je van een sprong met een motor over het twintig meter hoge hoofdpodium tijdens Kaiser Chiefs of van een beugelfles van meer dan 70 meter hoog, 450 naakte mensen over de crossbaan met ‘The Naked Run For Freedom’, de hoogste bungeejump ooit (600 meter vanuit een vliegtuig!), een sprong met de Jovink limousine over de Megatent, een backflip met een auto, een superjump over hongerige tijgers en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Dit soort heftige stunts naast een uitgebreid programma met de beste binnen- en buitenlandse FMX teams, extremesporters en andere waaghalzen maken de Zwarte Cross tot een van de grootste en spectaculairste stuntfestivals van de Achterhoek en misschien zelfs wel van de wereld… Knappen met die zooi!!!

De stuntcommissie heeft elk jaar meer moeite om zichzelf te overtreffen. Voor de editie van 2014 is wederom een blik helden opgetrokken die je het angstzweet al in de oksels doet klotsten alleen al bij de gedachte aan wat ze gaan laten zien.

FMX

Waaghals, troubadour, Facebookzanger en inmiddels vriend van de Zwarte Cross familie William van den Putte uit het Vlaamse Olen komt in 2014 weer naar Lichtenvoorde om als één van vier atleten zijn kunsten te laten zien in de inmiddels legendarische Brokkenmakersarea.

Dit aparte gebied op het terrein staat bol van de acrobatische kunsten uitgevoerd op crossmotoren. Deze discipline, FMX (freestyle motorcross) is sinds jaren een vast onderdeel op de Zwarte Cross. Bijgestaan door zijn teammaat Martins Aleksandrovics (Letland), die in 2012 samen met van den Putte eeuwige roem vergaarde door over het hoofdpodium te springen, Steve Sommerfeld (AUS) en Jackson Strong (AUS) verzorgt hij drie keer per dag een freestyle show waar de vonken van af springen.

Vuurwerk

Als sinds de eerste Zwarte Cross heeft de organisatie een vurige passie voor vuurwerk! En die passie lijkt alles behalve af te nemen. Op het kantoor van de Feestfabriek is sinds oktober 2010 al geen cappucino meer te verkrijgen voor medewerkers om zo geld uit te sparen en dit ten gunste te laten komen van het vuurwerkbudget. Maar dit jaar gaan we nog een stap verder, telefoons van de zaak zijn ingenomen, declaraties worden lachend in de versnipperaar gegooid en de salarissen zijn voor de komende drie jaar bevroren. En dat allemaal om onze kruitmenger Harrie “Boem” Mellendijk eens fatsoenlijk tekeer te laten gaan. Al sinds januari varen afgeladen containerschepen dagelijks heen en weer tussen China en Lichtenvoorde om de enorme hoeveelheden kruit op tijd op het terrein te krijgen. Dagelijks achter het hoofpodium een gigantische vuurwerkshow waar de inwoners van Kiev nog bang van zouden worden, en die zijn ondertussen wat gewend…….

A giant backflip for mankind (hoofdstunt)

In samenwerking met Amnesty International heeft de Zwarte Cross een interactieve hoofdstunt bedacht. Een poging om het wereldrecord backflip over lange afstand aan flarden te spingen! Een backflip, een achterwaartse salto op een crossmotor (!!) wordt in een “normale” opstelling gesprongen over een afstand van zo’n 20 meter. Op zich al super bijzonder, maar de pas 22-jarige Jackson Strong (AUS) gaat tijdens de Zwarte Cross de uitdaging aan om deze afstand stapsgewijs te vergroten tot bijna 50 (!) meter!!!

Gedurende de festivaldagen kunnen bezoekers zich laten fotograferen door medewerkers van Amnesty International als handtekening tegen de wereldwijde schending van mensenrechten. Deze foto’s worden vervolgens aan een waslijn gehangen tussen het vertrekpunt van Jackson, en de enorme landingsschans die zal verschijnen op het festivalterrein. Hoe meer mensen zich laten fotograferen, hoe groter de afstand tussen de beide schansen wordt……

Twee keer per dag zal deze opzienbarende stunt worden uitgevoerd!

Trial
Naast al het high-speed en vuurwerkgeweld zal er ook een totaal andere discipline van motorsport te zien zijn. Wereldtopper Fred Crosset (BEL) zal op zijn trialmotor de meest onvoorstelbare trucs laten zien. Niet volgens een programma of schema, maar gewoon lekker oldschool, op diverse plekken op het terrein waar het hem goed lijkt.

Theater
De Theaterweide is inmiddels een vaste waarde en niet meer weg te denken op de Zwarte Cross. Drie dagen lang voorstellingen, schrijvers en muziek in onze theatertent, lezingen, workshops en intieme concerten in de Tipi. Een rijk gevuld buitenpodium met een keur aan straatartiesten uit binnen en buitenland, wetenschapscolleges in onze Universitent en een stoet straattheateracts die over het hele festivalterrein, op de camping en zelfs op de parkeerplaatsen te vinden zijn.

Met meer dan 800 artiesten, veel maatwerk en veel verschillende disciplines (waaronder poëzie, literatuur, muziek, dans, cabaret, straattheater, beeldende kunst en stand up comedy) is de Theaterweide op de Zwarte Cross één van de grootste theaterfestivals van Nederland.

Wilt u meer weten over de Zwarte Cross 2014?