Menu
Dagje Uit / Gelderland / Veluwe

Gelderland, de vakantieprovincie van Nederland

Gelderland is met zijn oppervlakte van ruim 5100 km² de grootste provincie van Nederland. Ook is Gelderland dé vakantie provincie van Nederland. En dat is niet zonder reden… Gelderland biedt een prachtige variatie in natuur en landschap maar ook heerlijke steden om te winkelen en bekende attracties zoals: Burgers Zoo, het Nederlands Openluchtmuseum, het Kröller-Müller museum, de Apenheul, Dolfinarium Harderwijk en Koningin Juliana Toren. Deze maken de provincie ideaal voor een familieuitje of weekendje weg. Beleef de Veluwe, trek er op uit in de Achterhoek, ontdek het Rivierengebied of geniet van een stedentrip in Arnhem en Nijmegen.

Natuur
Gelderland is een overzichtelijke provincie, die uit drie duidelijke onderscheiden gebieden bestaat. In het noorden ligt de Veluwe, een uitgestrekt natuurgebied van bossen, heidevelden en grote zandverstuivingen, waar de natuurliefhebber nog volop rust vindt. In het oosten ligt de Achterhoek. Ook dit gebeid is rijk aan natuurschoon, maar heel anders dan de veluwe: kleine akkers met houtwallen, oude boerderijen, statige landgoederen en kasteeltjes. In het zuidwesten van de provincie, ingeklemd tussen Rijn, Maas en Waal, ligt het rivierengebied met de Betuwe. Deze streek kenmerkt zich door de dijkjes en uiterwaarden waar het heerlijk fietsen en wandelen is. Zin in een gezellige dag naar de veluwe? Kijk dan hier voor de leukste uitjes naar de Veluwe!

Steden
Arnhem
Arnhem is de stad van de trolleybussen, winkelstad, evenementen stad, Veluwe stad. De stad die alles in huis heeft voor een weekendje weg, familieuitje of ontspannen stedentrip. Diverse musea, attracties en de gevarieerde natuur geven Arnhem haar unieke en veelzijdige karakter dat u zeker eens moet ontdekken. Hier vindt u arrangementen om Arnhem op een unieke manier te leren kennen.

Nijmegen
Nijmegen is geschikt voor iedereen! Bezoek een van de vele musea, het Kronenburgerpark, de Waalkade met vele (eet)cafe’s met terrassen, de oudste winkelstraat de Lange Hezelstraat, de Sterrenwacht, de Nijmeegse Vierdaagse, het relaxoord Sanadome en geniet van een heerlijk diner in een van vele restaurants of de pannekoekboot. Ook zijn er vele fiets- en wandelroutes zeker de moeite waard. Uw dagje Nijmegen begint hier!

Doetinchem
Doetinchem is de grootste gemeente van de Achterhoek en staat bekend als een gezellige winkelstad. Ook zorgt het natuurlandschap elk jaargetijde steeds weer voor verrassingen om volop van te genieten in de bossen. Ook een bezoekje aan de kastelen en musea is een aanrader. Er is genoeg te doen in Doetinchem, dus ga lekker een dagje of weekendje weg! Kijk hier voor de leukste arrangementen in Doetinchem!

Zutphen
Zutphen is de historische Hanzestad van de Achterhoek. In Zutphen ontdekt u prachtige monumenten, schattige huisjes, vestingwerken en hofjes. Maar ook kunt u er heerlijk winkelen. Zutphen is zelfs verkozen tot beste binnenstad van 2005. Zutphen is bij uitstek geschikt voor een stedentrip maar ook de natuur is heel dichtbij. Ga een lekker dagje uit in een beautycentrum in Zutphen of geniet van een heerlijk weekendje weg in deze mooie Hanzestad met een van de arrangementen die u hier ontdekt.  

Harderwijk
Harderwijk is de stad van het Dolfinarium en de Zuiderzee. U kunt een heerlijke dag uit beleven in Harderwijk. Slenterend door de monumentale binnenstad ontdekt u de Vischpoort, het Oude Raadhuis en het Stadsmuseum. Ook de Randmeren bieden een heerlijke plek om te ontspannen en recreëren. Harderwijk is bij uitstek geschikt voor familieuitjes maar ook mensen op zoek naar rust kunnen er genieten van een weekendje weg in een sauna en beautycentrum. Trakteer uzelf eens op een dagje uit in Harderwijk.

Bronkhorst
Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland met maar 150 inwoners. Het stadje is gelegen aan de IJssel en geeft bezoekers het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. In het stadje staan bewaard gebleven oudheden die behoren tot de 14 eeuwse kapel, enkele Saksische boerderijen met hout in de gevels en woningen met trapgevels. Historische panden uit verschillende latere periodes, ieder met een eigen geschiedenis, zijn gerestaureerd en als woning, herberg, restaurant, atelier of winkel ingericht.

Highlights – onze Hotspots
Kröller-Müller Museum
Het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd vanwege haar omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh. Verder zijn in het museum prachtige werken te bewonderen van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele andere grote schilders.

Beroemd is ook de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, één van de grootste van Europa. Een schitterende collectie beelden wordt op verrassende wijze tentoongesteld, omringd door de natuur. Vertegenwoordigd zijn diverse kunstenaars van het einde van de 19de eeuw tot heden: Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra, Mario Merz, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg.

Paleis het Loo
Paleis het Loo, het voormalige Koninklijke Paleis, is sinds 1984 na een grondige restauratie opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en mooie bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Door zijn fraaie ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is het paleis zeker een bezoek waard.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is met een oppervlakte van 5500 hectare het grootste natuurreservaat van Nederland. In dit schitterende park staat het beroemde Kröller-Müller Museum, jachthuis St.-Hubertus, het ondergrondse Museonder en talloze beelden en monumenten. Het vormt dan ook een uniek samengaan van natuur en cultuur. Kijk hier voor de leukste uitjes naar de Veluwe!

Dolfinarium Harderwijk
Welkom bij de Sterren van de Zee! Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa, er wonen meer dan 70 zeezoogdieren en duizenden vissen.  De grappige en leuke dolfijnenshows, voostellingen met zeeleeuwen en walrussen worden altijd druk bezocht. Maar ook de Lagune, een grote baai waarin dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en vissen in zwemmen, is boven en onder water prachtig om naar te kijken. Ook kunt u wandelen tussen de zeeleeuwen of roggen en haaien aaien bij het Roggenrif.

Het Nederlands Openluchtmuseum
In het Openluchtmuseum in Arnhem herleef je de geschiedenis, je stapt een dag in het leven van vroeg.  Er was nog geen televisie en het paard liep voor de kar. De mensen sliepen in een bedstee en ze gingen maar één keer in de week in bad. In het Openluchtmuseum ontmoet je vriendelijke boeren en boerinnen, de wasbaas in de wasserij, de radmaker en de smid, de visser en de molenaar. Je mag overal binnekijken en ze vertellen van alles. Met een authentieke tram rijd je door het Openluchtmuseum en kom je door heel oud, klein Nederland. De oude tram wordt bestuurd door een échte trambestuurder en de conducteur knipt je kaartje. Maar het Openluchtmuseum is niet alleen een museum om te kijken, je kunt er zelf van alles doen. Lekker klimmen en klauteren in de ouderwetse speeltuin, of steltlopen, hoepelen of racen met een echte vliegende Hollander op het gezellige Zaanse plein. En wat dacht je van zelf papier maken en meehelpen met de was in de oude wasserij? Kijk hier voor de leukste arrangementen voor een gezellig dagje naar het Openluchtmuseum!