Menu
Dagje Uit / Gelderland / Kastelen

Ridders van Oranje op Paleis het Loo

Paleis Het Loo geeft met de tentoonstelling Ridders van Oranje een overzicht van vier eeuwen ridderorden aan vorst & volk. De expositie vertelt verhalen van moderne helden als Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, en Gijs Tuinman, die op 4 december 2014 is geridderd. Daarnaast zijn er onderscheidingen aan Oranjevorsten en dappere Nederlanders uit het verleden te zien. De tentoonstelling is te zien van 10 maart t/m 31 mei 2015.

AUDIËNTIEZAAL
De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen, lintjes aan de vorst en lintjes aan het volk. In de Audiëntiezaal worden de onderscheidingen van verschillende vorsten getoond, die zelf geridderd werden. Zoals de ridderorden van koning Willem II, de ‘held van Waterloo’, en de kostbare keten van de Orde van de Kousenband, gedragen door koningin Wilhelmina.

DE OOSTVLEUGEL
In de Oostvleugel zijn de lintjes aan het volk te zien. In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde, als hoogste dapperheidsonderscheiding, en de Orde van de Nederlandse Leeuw, als hoogste onderscheiding voor bijzondere burgers. Ordetekenen, portretten en andere markante voorwerpen illustreren het tweehonderdjarig bestaan van beide onderscheidingen.

De Oostvleugel is geopend vanaf 13.00 uur.

Wilt u meer weten over Ridders van Oranje op Paleis het Loo?