Menu
Gelderland / Oost Nederland

Rivierenland

In het Rivierengebied
liggen de 2 rivieren de Maas en de Rijn. Rondom deze rivieren zijn de mooiste uiterwaarden, wandel- en fietsroutes.

Rijn en Maas
De Rijn en de Maas behoren binnen Europa tot de middelgrote rivieren. Eeuwenlang hebben mensen aan de rivierloop gesleuteld. Het rivierenlandschap is een cultuurlandschap geworden, waarbij grote verschillen bestaan tussen de riviertakken. Hoewel de moderne rivieren hun natuurlijke karakter grotendeels hebben verloren, weten ze de mens nog altijd te verrassen met hoogwater.

De Rijn is 320 km lang. Hij ontspringt in Zwitserland als een snelstromende bergrivier, gevoed door de gletsjers in de Alpen van het Gotthard massief. Gevoed door regen – en smeltwater uit negen landen baant hij zich een weg naar de Noordzee.

De Maas is 935 kilometer lang. Zij ontspringt ongeveer 200 km ten noorden van Dijon op een hoogte van 409 meter boven zeeniveau. Vanuit Frankrijk, Luxemburg en België bereikt de Maas bij Eijsden onder Maastricht ons land.

Enkele gemeentes die in het rivierenland liggen
Het Rivierenland bestaat uit 12 gemeentes namelijk Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Gorinchem, Kesteren, Lingewaal, Maasdriel, Neerijen, Tiel, West Maas & Waal en Zaltbommel. Elke gemeente is uniek met zijn eigen verhaal en geschiedenis.

Culemborg
Voor een dagje uit is het zeker de moeite waard om naar de Kinderboerderij of de Speeltuin in Culemborg te gaan. Wie een duik in het water wil nemen kan terecht bij het zwem- en recreatiebad de Meer. Hier vindt u een glijbaan van 37 meter, bubbelbaden en een jetstream.

Geldermalsen
In Geldermalsen is er het landgoed Mariënwaerdt tussen Tricht en Beesd en de Heemtuin. De rivier de Linge die door de gemeente kronkelt is een rijk natuurgebied. Met zijn oevers, uiterwaarden, rietkragen en wilgenbossen is het een waardevol natuurgebied waar u heerlijk een dag uit kunt zijn.

Natuurgebieden
Door alle rivierwerken van de afgelopen eeuwen en het landbouwkundig gebruik van de uiterwaarden hebben de rivieren hun natuurlijke karakter verloren. Bovendien zijn ze vervuild geraakt. Tegenwoordig krijgt natuurherstel langs de rivieren veel aandacht. Als lange linten in het landschap bieden ze daarvoor unieke kansen; ze zijn de ruggengraat van de Ecologische Hoofdstructuur van Nederland. Zolang de veiligheid en de scheepvaart niet in het geding komen, mag de natuur in het rivierengebied weer de ruimte krijgen. Inmiddels zijn diverse natuurontwikkelingsprojecten in gang gezet.  Planten – en diersoorten die van nature bij de rivieren thuishoren moeten weer terug komen er zich er zelfstandig kunnen handhaven.

Kesteren
Dodewaard was vanouds een aanzienlijke heerlijkheid en was de oudste bezitting van het Gelders Gravenhuis in de Betuwe. In de 13e eeuw was het gebied van Dodewaard aanzienlijk groter dan de gemeente nu. In de 14e eeuw ondervond men veel last van het rivierwater en liep de omvang weer terug.

Buren
De omgeving van de gemeente Buren is prachtig. Het hoogtepunt is in de zomer wanneer de boomgaarden in de bloei staan. Elk jaargetijde kent zijn eigen schoonheid en trekt vele toeristen naar deze prachtige streek. Er zijn dan ook diverse campings en er is een jachthaven en een pension in de gemeente te vinden. Daarnaast zijn er vier musea en diverse recreatiemogelijkheden in ‘De Meent’ of in ‘De Beldert’.

Tiel
Tiel ligt in een karakteristiek rivierenlandschap. Tot de gemeente behoren ook Kapel-Avezaathe en Wadenoyen. Deze dorpen liggen aan de Linge, een pittoresk riviertje dat een belangrijke bijdrage levert aan de schoonheid van het landschap.In Tiel, bekend van Flipje, wordt ieder jaar het bijzondere Fruitcorso georganiseerd. Een leuke tip voor een dagje uit!

Zaltbommel
Tegenwoordig vindt men nog steeds prachtige monumenten uit deze vervlogen tijden terug in de stad. Zo is er de St. Maartenskerk en de gotische Gasthuistoren uit de 16de eeuw. Het Huis van Maarten van Rossum werd in de 16de eeuw gebouwd en nu vindt u hier een streekmuseum. Uit de 18de eeuw stamt het stadshuis, de Waag, de Vismarkt, het Groote Bommelse Gasthuis en het Oude Mannen en Vrouwenhuis.

Kortom: het Rivierenland is een uniek en bijzonder mooi stukje Holland dat zeker een bezoek waard is.

Voor de leukste weekendjes weg of dagjes uit in het Rivierenland, klik hier.