Menu
Gelderland / Oost Nederland

De Achterhoek

De Achterhoek staat voor rust, gemoedelijkheid, cultuur, historische kastelen en oude boerderijen. Het is een uitgestrekte streek. Vooral kasteel Landfort en de Montferlandse bossen zijn een bezoek meer dan waard. Het is hier prima vertoeven in de mooie natuur die zeer afwisselend is.  De achterhoek kent ook een aantal unieke plekjes zoals kasteel Bergh. Eén van de grootste en belangrijkste overgebleven kastelen staat in het Achterhoekse ‘s-Heerenberg. Ook het welbekende kleinste stadje van Nederland is gelegen in de Achterhoek, namelijk Bronckhorst met ongeveer 160 inwoners.  De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland, gelegen tussen de IJssel en de Duitse grens. De streek kent uitgestrekte bossen, kleine rivieren, kastelen en historische stadjes. Bovendien is er vooral rust en ruimte. Er zijn volop – onverwachte – mogelijkheden voor een rustige, actieve of cultuurhistorische vakantie.

Montferland
Een mooi en bekend bosrijk gebied waar je uitstekend kunt fietsen en wandelen. Het gebied ligt tussen Zeddam, Kilder, Beek, ‘s-Heerenberg, Elten (d) en Stokkum. Een ideale gelegenheid om eens lekker tot rust te komen.
Klik hier voor een Fietsroute in Montferland

Landfort

Afgelegen van het drukke verkeer vlak bij de Duitse grens vindt u aan de Oude IJssel bij Gendringen één van de fraaiste negentiende eeuwse huizen van Gelderland.  Gelegen in een prachtige bosrijke omgeving waar men prima kan wandelen of joggen in de zomer en ’s winters, wanneer het weer het toelaat, wordt er volop geschaatst op het water midden in het bos. Het prachtige oude huis Landfort wordt omringd door grachten. Helaas is het huis van binnen niet meer te bezichtigen wegens privé bewoning.

Enkele bekende plaatsjes:
‘s-Heerenberg
Vele historische bezienswaardigheden maken van ‘s-Heerenberg een dagje uit om nooit te vergeten. Kasteel Huis Bergh laat aan elke bezoeker een onuitwisbare indruk achter. Ook zeer de moeite waard is een bezoek aan het creativiteitscentrum Gouden Handen, waarna je lekker kunt uitpuffen in één van de cafeetjes in het centrum van
‘s-Heerenberg.

Braamt
In Braamt ligt onder andere recreatieplas Stroombroek, ook wel gewoon Braamt genoemd. Dit is een meer in de omgeving van Doetinchem waar het prima vertoeven is. ’s Winters kun je een lekkere wandeling maken langs het water en in de zomer wordt er volop gerecreëerd. Aan het meer ligt het bungalowpark Stroombroek. Daarnaast is er een speelboerderij en het bekende kindertheater Jan Klaassen in Braamt aanwezig.

Doesburg
Het drielandenpunt op de grenzen van de Achterhoek, Veluwe en Liemers geniet grote bekendheid door haar prachtige gerestaureerde historische binnenstad en vestingwerken. Daarnaast manifesteert Doesburg zich door haar ligging aan de IJssel en de Oude IJssel als stad aan het water.

Voor meer informatie over hotels, cafés en campings en tips in de Achterhoek kunt u hier terecht.