Menu
Flevoland / Gelderland / Oost Nederland

Veluwemeer

Het Veluwemeer is de grens tussen Gelderland en Flevoland. Dit meer biedt in de zomer zeer veel recreatiemogelijkheden. Windsurfen, zeilen, rondvaarten, vissen, zwemmen enz. Het Veluwemeer is zelfs helemaal te belopen. Wanneer je niet in de vaargeul komt uiteraard. Maar ook in de winter is het Veluwemeer en de omgeving een mooie plek. Denk eens aan het Harderbos dat veertig jaar geleden nog gewoon een meer was en waar zich nu vele verschillende bomen en dieren hebben gevestigd.  En ook het Harderbroek dat bestaat uit rietmoeras en de kievitslanden waar veel weidevogels zijn en vele bloemen groeien.

Supertip!
De leukste zeiltochten op het Veluwemeer bij Spakenburgse Botterverhuur

Een aantal toekomstige veranderingen
Het brede deel van het Veluwemeer is niet diep genoeg voor zeiljachten en grotere motorboten. Het gebied ten zuiden van de huidige recreatiebebakening staat bekend als een goed en veilig recreatiegebied voor de kleine watersport vanaf de campings op het oude land. De luwtegebieden direct ten zuiden van de eilanden De Ral en Pierland zijn potentiële ankerplaatsen voor kleine zeil- en motorboten, maar bieden onvoldoende diepgang. In de diepere delen van het Veluwemeer bevindt zich veel fonteinkruid dat zo lang is dat het het wateroppervlakte bereikt. Dit is niet prettig voor de watersport. In de ondiepere delen zit zeer veel kranswier.

Het Veluwemeer moet hierdoor een aantal veranderingen ondergaan. Het vaaroppervlak wordt vergroot zodat er ook grotere motorboten en zeiljachten over kunnen steken. Er worden aanlegmogelijkheden voor kano’s, roeiboten aangebracht en er komen ankermogelijkheden bij de eilanden. Verder wordt het meer voorzien van betere bebakening voor de recreatie.

Het Flevostrand
Het Flevostrand is al jaren hét watersportplekje van Nederland. U kunt op deze camping ideaal de verhouding vinden tussen camping en watersport. Flevostrand heeft een ruim strand. Gelegen aan het Veluwemeer dat overigens ondiep is en dus veilig voor de kinderen. Het biedt uiteraard ook een groot aantal kampeerplaatsen die direct aan het water gelegen zijn, een catamaranstrand en een overdekt zwembad. Bij het Flevostrand is een  moderne en gezellige jachthaven. De haven beschikt over complete en verzorgde accommodatie. De ligging is uiterst geschikt voor het maken van leuke tochten over het uitgestrekte Veluwemeer. Ook voor vele watersportactiviteiten kunt u terecht in de haven.

Wilt u tips voor een dagje uit of overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het Veluwemeer?

Als u in de buurt van het Veluwemeer bent is een een bezoek aan Harderwijk zeker een tip. Met natuurlijk het Dolfinarium als belangrijkste trekpleister voor dagrecreanten. Maar Harderwijk heeft meer te bieden: gezellige terrasjes, historische panden en leuke winkeltjes. Ieder jaar wordt de stad dan ook overspoeld met drie miljoen toeristen. Zij komen met name af op de grote publiekstrekker: het Dolfinarium. Ook het Veluws Museum trekt veel bezoekers. Hier is een expositie te zien over de geschiedenis van Harderwijk. ’s Avonds is er in Harderwijk ook veel te doen. De stad telt 112 horecazaken, waaronder 35 restaurants en 30 cafés. Hoofdzakelijk zitten de uitgaansgelegenheden aan de boulevard en op de markt midden in de stad.