Menu
Arnhem / Avondje uit / Gelderland / Musea

Zomeravond in de Kruidentuin van het Openluchtmuseum

Het ritme van de seizoenen, op de akker en in de tuin

Iedere dinsdagavond, van 2 juli t/m 13 augustus 2013, nemen even bevlogen als deskundige rondleiders u mee langs de prachtige tuinen in het Nederlands Openluchtmuseum. Ze vertellen over de planten en de Nederlandse seizoenen. Er staan zo’n 500 soorten kruiden, planten en bomen, elk met hun eigen toepassingen. Geniet van de avondzon, de zingende vogels en rijk bloeiende planten in het verstilde museumpark.

“Beleef het Weer” is dit jaar het thema in het Openluchtmuseum. We besteden speciaal aandacht de seizoenen en ons dagelijks leven. Tijdens de avondrondleidingen vertellen we meer over het ritme van de jaargetijden op de akker en in de tuin.

Kruidentuin uit 1927
De museale kruidentuin werd aangelegd in 1927. De monumentale oude mispel is nog ouder, die stond al in de moestuin van Landgoed de Waterberg, toen daar in 1912 het museum werd gevestigd. De geneeskruiden zijn per kwaal gerangschikt, maar waarop is hun vermeende werking eigenlijkgebaseerd? Ook vertellen we intrigerende verhalen over o.a. de heksenplanten in de legendenplanten-tuin en laten zien welke planten werden en worden gebruikt als verfstof of keukenkruid. Tenslotte leiden u door het kloostertuintje, dat is ingericht aan de hand van een gedicht uit 840 van abt Walafried van het klooster Reichenau, het oudste tuingedicht uit de West-Europese cultuur.

Oude gewassen
Huttentut, hop, cichorei en wede; allemaal gewassen die ooit in ons land werden verbouwd. Werden ze geteeld door keuterboeren of de Groningse herenboer. Waarom was spurrieboter zo gewild? En is er nog toekomst voor oude cultuurgewassen in ons land?

Kwekerij
In de kwekerij groeien de planten en fruitbomen die ook de tuinen van de historische huizen en boerderijen sieren. Hier wordt gezaaid, gestekt, afgelegd, geënt en aangeaard. Kom zelf genieten, leren en bewonderen.

Wanneer
Dinsdagavond 2, 9, 16, 23 en 30 juli en op 6 en 13 augustus 2013.

Aanvang: 19.00 uur, duur, ca 1,5 uur. Kosten: € 8,25 p.p. incl. parkeren en een kopje koffie.

Wilt u naast een bezoekje aan het Openluchtmuseum blijven overnachten in de buurt? Klik hier voor de mogelijkheden!