Menu
Dagje Uit / Gelderland

Zomerjurkjes bij Paleis het Loo in Apeldoorn

ZOMERJURKJES t/m 30 augustus 2016

Hoe brachten de prinsesjes Wilhelmina & Juliana hun zomerdagen door op Paleis Het Loo? Om daarvan een indruk te krijgen, is vanaf 7 juni in de Audiëntiezaal van het paleis een ‘kijkdoosvitrine’ ingericht met veertien zomerjurkjes van deze Oranjeprinsesjes, die een sfeerimpressie geven van de zomers op Het Loo.

Zomerse Jeugdkijkdoos
Prinses Juliana bij het chalet, 1912, fotograaf onbekend, collectie Koninklijke Verzamelingen, Den HaagDe zomerse jeugd van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral af in het park rond het Oude Loo, bij het houten chaletje in Zwitserse stijl, dat Wilhelmina in 1882 van haar vader koning Willem III had gekregen. Het chalet had een salon met veranda, een boudoir en bovenkamer met balkon. Het meest bijzonder was de keuken, waar werd ‘gekokkereld’ en theepartijtjes werden gehouden. Het speelhuis had een eigen hooiberg, moestuin en bloementuin. De prinsesjes voerden zelf de duiven, konijnen, kippen en hertjes.

De witte jurkjes en capejes in de ‘kijkdoos’ zijn voorzien van borduursels en kant en werden oorspronkelijk door de prinsesjes gedragen met bijpassende katoenen zomerhoedjes of hoedjes van stro met bloemen en handschoentjes, schoentjes en parasols.

Bekijk de Zomerjurkjes van de Prinsessen op Paleis het Loo!