Menu
Dagje Uit / Gelderland

Zwarte Cross 2018: Vaak bu-j te bange

De Zwarte Cross is een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. De samenkomst van deze ogenschijnlijk totaal verschillende werelden zorgt voor een wereldwijd (!) uniek feest. De duidelijke connectie met ‘De Achterhoek’, waar het festival plaatsvindt, komt naar voren in de kenmerkende gezelligheid en gastvrijheid van deze streek waar jong en oud nog samen feestviert. Vanaf de eerste editie (1.000 bezoekers) tot aan de afgelopen editie in 2017 (220.000 bezoekers) is voor bezoeker en organisatie één ding duidelijk: niets is onmogelijk!

De eerste persoon die zich verveelt op de Zwarte Cross moeten we nog tegenkomen. In 2016 zorgden we er opnieuw voor dat iedereen zintuigen te kort kwam op de crossbaan, stuntarena en bij de inmiddels 33 (!) verschillende podia met binnen- en buitenlandse muziek- en theateracts. Vaste bezoekers weten dat er elk jaar weer een hoop primeurs zijn op en rond het festival, zo ook in 2017.

De 21e editie van het Zwarte Cross Festival werd gehouden van donderdag 13 juli tot en met zondag 16 juli 2017 op het bosrijke festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde. In 2018 gaan de heilige poorten van de Zwarte Cross open van 12 t/m 15 juli. Zien we jullie daar? Dit is wat je daar wederom kunt vinden:

Muziek & Theater

Jong en oud viert samen feest op de Zwarte Cross en dat is duidelijk te zien aan het muziek- en theateraanbod op de vele verschillende festivalweides. Ruim 150 bands en 1.000 theaterartiesten staan er op het programma, van blues, dance, reggae, rock&roll, kinderacts, metal, cabaret, singer-songwriter, kleinkunst tot aan feestmuziek. Het ene moment met 40.000 man los gaan bij het hoofdpodium om daarna je met 30 anderen te laten verbazen in de theatertipi, het kan allemaal! Voor kinderen (en ouders) is er ‘Het Blagenparadijs’ met gratis attracties en coole bandjes en voor de fijnproevers is er het Michelinsterren restaurant met biologische streekgerechten ‘Le Carburateur’.

Een greep uit de Zwarte Cross acts door de jaren heen: Anouk, The Kooks, Rival Sons, Seasick Steve, Black Crowes, The Hives, Status Quo, Kaiser Chiefs, Blondie, Within Temptation, Bloodhound Gang, Golden Earring, The Opposites, Volbeat, Sepultura, Don Diablo, Anthrax, Bert Wagendorp, Gummbah, Herman Brusselmans en Gerda Havertong.

Sport, spektakel & stunts

De Zwarte Cross is het grootste motorcrossevenement ter wereld. En ook op de crossbaan geen onzinnige hokjesgeest, maar bizarre klassen waarin amateurs in zelfgebouwde voertuigen de baan over schieten afgewisseld met serieuze motorsport door echte wereldkampioenen. Deelnemers in de ‘humorklasses’ werken vaak een jaar lang aan de raarste voertuigen, bouwen brandweerwagens, shovels , rollators of wegmotoren om tot woeste machines of hijsen zich in absurde outfits. Het moge duidelijk zijn, in deze klassen gaat het niet om het winnen, maar om het vermaak.

Jeffrey Herlings, Joël Smets, Ben Townley, Sven Breugelmans, Pedro Tragter en andere wereldkampioenen streden op vorige edities om ‘De Gouden Helm’, de prijs voor de snelste rijder in de Superklasse. Hierbij komen de ‘serieuze’ motorsportliefhebbers aan hun trekken. Het deelnemersveld is in alle klassen zeer internationaal, in het verleden stonden er al rijders uit Kazachstan, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Spanje, Denemarken en Duitsland aan de start.

Met een motor over het hoofdpodium heen knallen of van een zeventig meter hoge toren afspringen, met een straalmotor over het festivalterrein vliegen, in een auto met caravan over de feesttent springen of als levende kanonskogel uit een beugelfles schieten. Elk jaar is er wel een waaghals zo gek om het voor het eerst op de Zwarte Cross uit te proberen, reken dus ook in 2018 weer op bizarre stunts om van te klappertanden! Daarnaast is er voor de liefhebbers van acrobatiek de FMX area, met veelal buitenlandse freestylers op motoren, sneeuwscooters, quads, BMX en skates. Waanzinnig!

Camping

Van donderdagmiddag tot maandagochtend is er op de Zwarte Cross plaats voor twintigduizend kampeerders en geloof ons: hier is het pas echt feest! De Zwarte Cross camping heet met recht ‘Het Walhalla’ en campinggasten zijn de echte VIP’s van het festival, want als het festivalterrein ’s nachts sluit gaat het feest hier nog door. Als uiteindelijk het festivalterrein gesloten is, kun je ook terecht in een van de Buurtkroegen op de camping. Het is een evenement op zich met talloze bands in het vermaarde Rock ‘n’ Roll Circus, een mini Oktoberfest in de ‘Spiel mir einer Tiroler’-tent en ’s nachts een gezellig kampvuur met akoestische muziek. Daarnaast zijn alle voorzieningen van een ‘echt’ dorp aanwezig, een supermarkt, badhuis, massagesalon en wasplaats. De deelnemers aan de cross, de echte rocksterren, hebben een speciale verblijfplaats op de camping genaamd ‘Het Rennerskwartier’ met een heus rennerscafé ‘Le Garage’.

Voor mensen die wat meer luxe wensen, is er Kampeerhotel Grasnapolsky, klik hier voor meer info!

Klik hier voor meer informatie over de Zwarte Cross 2018!