Menu
Arnhem / Gelderland / Musea

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem:  Een feest van herkenning! Het museum kent een gevarieerde en omvangrijke collectie gebouwen en gebruiksvoorwerpen uit alle provincies van Nederland. Ook de tuinen en het terrein behoren tot de bijzondere collectie. Duik in de geschiedenis van ons land.

De tuinen
Het museum heeft een flink aantal tuinen, erven, bosschages en bossen, maar het kroonjuweel is toch wel de Kruidentuin met ernaast de Kwekerij. De tuin is gelegen op het hogere deel van de stuwwal waar het museum op ligt en wordt omgeven door een oude muur, die is opgebouwd met bakstenen van een voormalig klooster.

Gratis rondleidingen
Elke zondag – en in schoolvakanties ook op dinsdag en donderdag – is er om 11.30 en om 12.30 uur een gratis rondleiding voor individuele bezoekers. De rondleiding duurt circa één uur.

Tentoonstellingen
Op de benedenverdieping van het Entreepaviljoen vindt u de expositieruimten. Een bonte stoet is een verrassende presentatie van de collectie streekdrachten en sieraden. U treft niet alleen zo’n 50 verschillende drachten, maar ook een prachtig stamboom-overzicht van Nederlandse oorijzers. In de zaal voor wisseltentoonstellingen is er ieder seizoen een nieuwe tentoonstelling gebaseerd op actuele en tot de verbeelding sprekende thema’s.

Algemene Info:
Het museum is van 1 april t/m 1 november dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Voor entreetarieven en speciale arrangementen kunt u terecht op de website van het museum.

Museumpark
Het museumpark biedt een levendige kijk op 250 jaar dagelijks leven en werken in Nederland. Laat u imponeren door een machtige stoommachine in een Friese zuivelfabriek, help een handje mee met het papierscheppen in de Veluwse papiermolen, ruik de geur van lysol in een Limburgs Kruisgebouw uit de vijftiger jaren en geniet van een drankje in een 19de eeuws Brabants huiskamercafé. Laat u betoveren door de kleuren en de geuren in de kruidentuin, haal herinneringen op in een onvervalst jaren ’70 interieur en geniet van de geur en smaak van versgebakken brood in de Zaanse bakkerij. Historische trams vervoeren u door het hele museumpark.

HollandRama: de herinneringsmachine
Maak een wonderlijke herinneringsreis in HollandRama! Een bewegende capsule brengt u met behulp van ingenieuze techniek langs interieurs en stadsgezichten, langs oude en moderne voorwerpen. Nu eens kijkt u in de 18e eeuws herenhuis, dan weer omhoog tot in de nok van een draaiende graanmolen. U ziet en ruikt een bakkerswerkplaats, maar ook een 18e eeuws Hollands grachtentafereel. Er zijn geuren, temperatuurwisselingen, geluidseffecten en een prachtige belichting! HollandRama: een verrassende kijk op het leven van gisteren.

Combineer een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum met een van onze hotelarrangementen.

Redactie

Woon, werk en geniet dagelijks in Gelderland