Menu
dagje uit / Gelderland

Uittips voor een gezellig dagje Gelderland

Kröller-Müller Museum
Het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd vanwege haar omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh. Verder zijn in het museum prachtige werken te bewonderen van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele andere grote schilders.

Beroemd is ook de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, één van de grootste van Europa. Een schitterende collectie beelden wordt op verrassende wijze tentoongesteld, omringd door de natuur. Vertegenwoordigd zijn diverse kunstenaars van het einde van de 19de eeuw tot heden: Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra, Mario Merz, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg.

Paleis het Loo
Paleis het Loo, het voormalige Koninklijke Paleis, is sinds 1984 na een grondige restauratie opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en mooie bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen. Door zijn fraaie ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is het paleis zeker een bezoek waard.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is met een oppervlakte van 5500 hectare het grootste natuurreservaat van Nederland. In dit schitterende park staat het beroemde Kröller-Müller Museum, jachthuis St.-Hubertus, het ondergrondse Museonder en talloze beelden en monumenten. Het vormt dan ook een uniek samengaan van natuur en cultuur. Kijk hier voor de leukste uitjes naar de Veluwe!

Dolfinarium Harderwijk
Welkom bij de Sterren van de Zee! Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa, er wonen meer dan 70 zeezoogdieren en duizenden vissen.  De grappige en leuke dolfijnenshows, voorstellingen met zeeleeuwen en walrussen worden altijd druk bezocht. Maar ook de Lagune, een grote baai waarin dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en vissen in zwemmen, is boven en onder water prachtig om naar te kijken. Ook kunt u wandelen tussen de zeeleeuwen of roggen en haaien aaien bij het Roggenrif.

Het Nederlands Openluchtmuseum
In het Openluchtmuseum in Arnhem herleef je de geschiedenis, je stapt een dag in het leven van vroeg. Er was nog geen televisie en het paard liep voor de kar. De mensen sliepen in een bedstee en ze gingen maar één keer in de week in bad. In het Openluchtmuseum ontmoet je vriendelijke boeren en boerinnen, de wasbaas in de wasserij, de radmaker en de smid, de visser en de molenaar. Je mag overal binnenkijken en ze vertellen van alles. Met een authentieke tram rijd je door het Openluchtmuseum en kom je door heel oud, klein Nederland. De oude tram wordt bestuurd door een échte trambestuurder en de conducteur knipt je kaartje. Maar het Openluchtmuseum is niet alleen een museum om te kijken, je kunt er zelf van alles doen. Lekker klimmen en klauteren in de ouderwetse speeltuin, of steltlopen, hoepelen of racen met een echte vliegende Hollander op het gezellige Zaanse plein. En wat dacht je van zelf papier maken en meehelpen met de was in de oude wasserij? Klik hier voor andere leuke uitjes in Arnhem!

Apenheul
De Apenheul is uniek in de wereld. Er leven meer dan 200 apen vrij tussen de bezoekers, en dat is in geen enkel ander dierenpark zo!  De apen klimmen boven u in de bomen, springen en rennen om u heen of zitten zomaar ineens voor uw neus. Van nature zijn deze dieren heel vriendelijk en ongevaarlijk en dat levert een bijzondere ontmoeting op tussen mens en dier. Ook leven er in de Apenheul allerlei andere dieren die afkomstig zijn uit de leefgebieden van de apen, zoals neeusbeertjes en ara’s. Voor de kinderen is er ook een speeljungle, een tropische kinderboerderij en nog veel meer! Klik hier voor meer mogelijkheden in Apeldoorn!

Koningin Juliana Toren
Koningin Juliana Toren heeft meer dan 50 attracties en is een gezellig klein familiepretpark. Het park biedt bijzonder veel, plezierig en veilig vermaak, ook voor de allerkleinsten. Gelegen aan de rand van bosrijk Apeldoorn, is het park niet alleen goed bereikbaar, maar zorgt de groene Veluwse omgeving bovendien voor een prachtig, sfeervol decor.

Redactie

Woon, werk en geniet dagelijks in Gelderland